Politika „zabrinut sam“

Piše: Ajdin Tinjak

Pojam „zabrinut sam“ relativno je novi termin u političkoj i društvenoj praksi kojeg aktivni sudionici nekog procesa ili događaja koriste u situacijama (pojednostavljeno) kada se ne snađu baš najbolje, pa nakon izvjesnog vremena istupe u javnost sa „izražavam zabrinutost za… (navodeći proces ili događaj čiji su aktivni sudionici)“.

Diskusija oko postavljanja jasne granice između direktnog i indirektnog (aktivnog i pasivnog) sudjelovanja u procesima i događajima koji prethode izražavanju zabrinutosti, teoretičarima daje novu dimenziju istraživanja u području političkih i društvenih nauka.

Psihologija već daje odgovore na anksiozna stanja koja karakterišu osjećaji unutrašnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi i koju osobu drže u stanju „pripravnosti“, opreza… Sociološka i filozofska istraživanja također pokušavaju približiti „zabrinutost“ kroz različita promišljanja ali bez temeljitog, opširnog istraživanja i jasnog definiranja.

Možda bi se „zabrinutošću“ primarno trebala pozabaviti antropologija, kao nauka koja izučava čovjeka, njegovu kulturu, jezik i koja istražuje kako ljudi žive, šta rade, kako misle, kako se odnose prema okolini.

Teoretičarima i akademskoj zajednici ostavljam otvorena pitanja, dajući lični doprinos istraživanja fenomena „zabrinut sam“, posmatranjem (kao metodom istraživanja) dešavanja (političkih) u Bosni i Hercegovini u proteklih nešto više od godinu dana. Hronološki i citirajući, zalazeći duboko u sarkazam, kroz primjere ću čitaocu približiti „šta pisac hoće da kaže“.

15. maj 2012. (postkonfliktna zabrinutost)

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH zabrinut je porastom napetosti u Mostaru gdje se, smatra, povećavaju tenzije.

1

Zabrinuto lice, gledajući ka dole (Valentin Inzko)

22. juni 2012. (tipičnoamerička zabrinutost)

Patrick Moon (sada već bivši) američki ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog zastoja u rješavanju važnih pitanja, kao što su Mostar, vojna i državna imovina i ispunjavanje uslova za članstvo BiH u EU i NATO-u.

27. juni 2012. (posredovana zabrinutost)

Izvjestiteljica za BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Karin Woldseth izrazila je zabrinutost za stanje u BiH, izjavio je iz Strasbourga, gdje se ove sedmice održava zasjedanje PSVE, član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri PSVE, Senad Šepić.

05. oktobar 2012. (vjerska zabrinutost)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izvijestio je najviše dužnosnike Europske unije kako je zabrinut stanjem u Bosni i Hercegovini, posebice zbog problema koji i dalje onemogućuju slobodan povratak izbjeglih i prognanih.

27. novembar 2012. (tipičnoamerička zabrinutost, ponovo)

Ambasada SAD-a u BiH zabrinuta je što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu” i njenih članova Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom.

14. mart 2013. (kakva-takva zabrinutost)

Federalni premijer Nermin Nikšić izrazio je zabrinutost zbog opstrukcija u radu Vlade koja se bori da očuva kakvu – takvu finansijsku stabilnost, optužujući prije svih predsjednika FBiH Živka Budimira.

3

Zabrinuti federalni premijer Nermin Nikšić

02. april 2013. („izuzetna“ zabrinutost)

Kantonalni odbor SDP-a izražava izuzetnu zabrinutost zbog novonastale situacije u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo, nakon što su kantonalni ministar zdravstva dr. Eldan Lokmić, te predsjednik Upravnog odbora i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Esed Radeljaš i prof. dr. Faris Gavranakapetanović odlučili da obustave finansiranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i na taj način doveli u pitanje pružanje usluga u ovoj ustanovi svim građanima Kantona, ali i Federacije BiH.

06. maj 2013. (tipičnoeuropska zabrinutost)

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Petera Sorensena, izrazili su zabrinutost u pogledu osnivanja novog tijela (parlamentarne komisije) koja bi trebala biti zadužena za provedbu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, naglašavajući kako su od samog sporazuma SDP – SNSD pomno pratili razvoj događaja u vezi sa izradom izmjena i dopuna ovog zakona.

14. maj 2013. (kamatarska zabrinutost)

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog eventualnog usvajanja Zakona o zaštiti žiranata koji se nalazi u proceduri Doma naroda Parlamenta FBiH.

15. maj 2013. (lokalna zabrinutost)

Općinski odbor SBB BiH Konjic izražava zabrinutost saznanjem da nije napravljen pomak i da se ne vrše temeljite pripreme za održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća Konjic o procesuiranju ratnih zločina na području općine, iako je inicijativom obavezan Kolegij Vijeća da pripremi sjednicu.

20. maj 2013. (zabrinutost kad si u vlasti a znaš da ne radiš ništa)

Predsjedništvo SDA izrazilo je zabrinutost zbog nerada federalnih i institucija BiH, kao i zastoja na putu BiH prema EU i NATO.

23. maj 2013. (PIC-na zabrinutost)

Upravni odbor (PIC-a) izrazio je duboku zabrinutost zbog nerješavanja pitanja Sejdić – Finci, krize u Federaciji BiH i Mostaru – istakao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na konferenciji za medije, upriličenoj po završetku dvodnevnog sastanka Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

04. juni 2013. (zabrinutost koja ima veze sa posljedicama pobjede SDP-a na izborima 2010.)

SDP BiH zabrinut je krizom u Federaciji BiH, koja je kulminirala pritvaranjem, a nakon toga i puštanjem Živka Budimira.

24. juni 2013. (grupna zabrinutost)

U zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Misije OEBS-a u BiH, OHR-a i američke ambasade u BiH izražena je zabrinutost zbog izjave javnih zvaničnika u republici Srpskoj o budućnosti radio – televizijske takse u BiH.

18. juni 2013. (masovna zabrinutost)

Građani BiH zabrinuti su zbog nepotpisivanja graničnog sporazuma s Hrvatskom.

04. juli 2013. (međunarodna zabrinutost)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog državnog udara u Egiptu, kojim je vojska praktično svrgnula sa vlasti predsjednika Muhammeda Mursija.

Pažljivom čitaocu ne može promaći činjenica da je „javna zabrinutost“ najmanja u ljetnom periodu (juli, august). Činjenica na koju ukazujem zahtijeva pomnije istraživanje jer je riječ o dva potpuno nova, nauci nepoznata segmenta „prestat ću se brinuti čim ljeto dođe“ i „“brinut ću se s jeseni“. Postavit ću samo pitanje na koje bi nauka u budućnosti trebalo dati odgovor: Koje primorje najviše oslobađa od zabrinutosti?

Tokom promatranog perioda (maj 2012.- juli 2013.), ustanovih da sam i lično, jednog proljetnog dana bio „zabrinut“.

4

Ličnu zabrinutost izrazio sam 19. aprila 2013. na svom FB profilu.

19. april 2013.

Ajdin Tinjak na Facebook profilu: „Eh, da i ja izrazim zabrinutost za stanje u BiH…“.

Zabrinutim čitaocima, kao i onima malo manje zabrinutima, ali i onima koji će se tek zabrinuti, preporučujem da zbog svega navedenog u tekstu ne brinu.

(Kraj istraživanja.)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s