RS i Srbija zajedno organizuju SP 2026. u fudbalu

Cirih, 31. mart 2015.

Izvor: Agencije

1Prema posljednjem izvještaju kojeg su FIFA i UEFA sačinile u Cirihu, od Svjetskog prvenstva 2026. godine, sva takmičenja pod okriljem ove dvije fudbalske kuće, biraće se – tajno. Tajne aplikacije su prikupljane u posljednjih godinu dana, i čast da organizuju prvo svjetsko prvenstvo izabrano tajnim glasanjem, imaće Republika Srpska i njen istočni susjed, Srbija. Čelnici UEFA-e i FIFA-e izrazili su zadovoljstvo postignutim ciljem, a kako su rekli okupljenim znatiželjnim novinarima, želja im je da u budućnosti samo jedan narod organizuje ovakve događaje. Nadaju se da će ovim potezom potpomoći saradnju bh. manjeg entiteta sa njegovom starijom sestrom – Srbijom, i time začeličiti veze sa obje strane rijeke Drine.

Članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović su izjavili kako će uputiti oštru notu ovim dvjema fudbalskim kućama, kako bi se sporna organizacija što prije povjerila samoj Bosni i Hercegovini, ili samoj Republici Srpskoj, ili pak samoj Srbiji, jer kako su rekli, nakon ovoga ne žele više ništa imati sa svojim komšijama. Kažu da im nije u cilju razdvajati jedan narod, ali da se time sistemski uništava Dejtonski ustav, ruši pravni poredak i dovodi zemlja u veliku opasnost od nemira.

Ipak, kako su potvrdili Sep Blater i Mišel Platini, na ovako nešto su računali i prilikom odabira prvenstva, pa će tom prilikom na granicu RS i FBiH biti poslano na hiljade plavih šljemova, kako bi se zaštitili učesnici prvenstva. Izrazili su nadu kako će, pored zemalja domaćina koje će se direktno kvalifikovati za prvenstvo, i drugi dio Bosne i Hercegovine, tj. ekipa Federacije BiH, izboriti plasman kroz kvalifikacije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s