Šta su sportisti bez zanimljivih nadimaka?

Piše: Emin Gušo

Sigurno ste se uvijek pitali zašto određeni sportisti imaju nadimke i ko ih smišlja. Naime, u ovom pregledu ćemo predstaviti neke od najzanimljivijih nadimaka košarkaša, fudbalera i nekih drugih sportista.

Andrej Kiriljenko je saigrač Mirze Teletovića u Netsima i jedan od najboljih ruskih igrača ikada. Kiriljenko nosi nadimak AK – 47, kao ruska automatska puška Kalašnjikov. Nadimak mu je dao saigrač iz Utah Jazza Bryon Russell, a Kiriljenko je 47 odabrao kao svoj NBA broj. Što je još zanimljivije, Kiriljenko je rođen u Ižhevsku, gradu gdje se rodio čovjek koji je konstruisao taj automat, Anton Kalašnjikov. 

Sjajan nadimak ima i bivši NBA igrač Richard Hamilton. Hamilton, koji je nosio zaštitnu masku kroz čitavu karijeru, bio je sjajan šuter, a nosio je nadimak Rip. Rip na engleskom znači trgati, a nadimak mu je dao otac jer je Hamilton trgao svoje pelene dok je bio beba. 

Fernando Torres ima nadimak koji najbolje opisuje njegov dječački izgled. Torresovo lice se nije promijenilo već deset godina, sada ima 30, a izgleda isto kao kada je imao 18. Fernando izgleda ne stari, a nosi jednostavan nadimak “El Nino” ili u prijevodu na bosanski “Dječak”.

Nekada sportisti dobiju nadimak isključivo zbog broja koji nose. To je slučaj Gilberta Arenasa koji je bio sjajan NBA igrač, dok ga nisu izbacili iz lige zbog donošenja pištolja u svlačionicu Washington Wizardsa. Arenas je nosio nulu, a zbog toga je prozvan Agent Zero. Nulu je odabrao na sveučilištu Arizona, jer su mu u srednjoj školi govorili da će igrati nula minuta na tom prestižnom koledžu. Arenas je nulu i te priče iskoristio kao motivaciju da napravi odličnu NBA karijeru.

Maurice Jones-Drew je jedan od najboljih trkača u NFL ligi, ali ima nesreću da je godinama nastupao za najgoru ekipu lige, Jacksonville Jaguarse. Jones-Drew je visok samo 170 cm, ali vaga impresivnih 100 kg, pa je zbog toga dobio nadimak Džepni Herkules2

Jedan od najjezivijih nadimaka ima MMA borac Givanildo Santana. Santana je na početku karijere ostvario 17 pobjeda u nizu, a 13 pobjeda je osigurao polugom. Zbog toga su ga komentatori prozvali “Sakupljač ruku“.

Kevin Durant je trenutno najbolji strijelac u NBA ligi, a njegova neproporcionalna građa tijela je izvor za njegov nadimak. Durant na visinu od 206 cm ima raspon ruku od 220 cm, a prvo šta uočite na njemu su i nevjerovatno duge noge. Zbog toga, a i zbog činjenice da je trenutno najubojitiji strijelac današnjice, Durant nosi nadimak Durantula, kao smrtonosna vrsta pauka. 

Da su američki komentatori nekada i okrutni u davanju nadimaka, svjedoči primjer Darka Miličića. Miličić, koji je svojevremeno izabran prije Carmela Anthonyija, Dwayne Wadea i Chrisa Bosha, nije napravio skoro ništa u NBA karijeri. Komentatori su ga prozvali “Ljudska pobjednička cigara“, aludirajući na tradiciju legendarnog trenera Boston Celticsa, Reda Auerbacha koji je imao običaj da pali kubansku cigaru kada bi procijenio da njegov tim ima prednost koju protivnik ne moze stići. Pošto je Miličić uglavnom igrao tek kada bi njegov tim imao prednost od 20 poena i više, nadimak ne može biti prikladniji. 

U NBA ligi ipak niko nema nadimak kao Kobe Bryant. Nadimak najbolje opisuje njegovu sposobnost da razbije bilo kojeg čuvara u igri jedan na jedan, i sam pobijedi protivnika. Čovjek koji je jednom prilikom dao 81 poen na utakmici je brz, nemilosrdan i smrtonosan kao Crna Mamba. 

Kobe je imao svoju totalnu suprotnost u liku Briana Scalabrinija dok je Brian bio u ligi. Iako je u karijeri imao samo 13 minuta u prosjeku, Scalabrini je bio miljenik navijača Celticsa koji su ga nazvali Bijela Mamba. 

3

Da individualni sportisti nisu jedini koji su pretplaćeni na sjajne nadimke, svjedoči i primjer jednog tima. Sjajan nadimak ima i Chievo za koji igra naš Ervin Zukanović. Chievo je osnovan 1929. godine, ali tek je 2001. godine po prvi put ušao u Seriju A. Chievo ima nadimak Leteći Magarci. Nadimak klubu su dali navijači gradskog rivala Verone. Naime, Verona se dugo vremena smijala Chievu jer su bili član Serije A, dok komšije nikako nisu uspijevale ući u elitni rang talijanskog fudbala. Navijači Verone su na jednu utakmicu Kupa Italije protiv Chieva donijeli transparent na kome su napisali “imaćemo derbi u Seriji A kada magarci polete” Na njihovo iznenađenje, Chievo je ušao u Seriju A, a od tada su u njoj opstali duže nego Verona koja je u jednom navratu bila čak u Seriji C. Chievo je nadimak Leteći Magarci počeo nositi sa ponosom, a ova priča je dokaz da, ko se zadnji smije, najslađe se smije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s