Zašto je Breaking Bad najbolja serija svih vremena?

Piše: Mirza Softić

Nakon što pogledate svih pet sezona i vjerovatno izgubite (u najboljem slučaju) dvije – tri sedmice svog života, nećete zažaliti niti jednog jedinog trenutka. Štaviše, nastavićete tražiti po internetu daljnje informacije o Aaronu Paulu, Bryanu Cranstonu i cijeloj ekipi serije koja je kod nas prevedena na dva načina; Na putu prema dolje (hrvatski prevod) i Čista hemija (srpski prevod).

Breaking Bad je, kao što mnogi od vas znaju, najprije trebao biti prodat HBO-u, ali tvorci serije nisu htjeli udovoljiti željama producenata i odlučili su se na jeftiniju, ali sigurniju varijantu; uz pomoć AMC-a snimili su pet sezona najinteligentnije serije u istoriji svijeta, a pritom nisu željeli praviti kompromise, pa je vjerovatno i to utjecalo na savršenost serije. Zašto je ta serija tako genijalna? Pa zato što ima i glavu i rep, i sredinu, i zaplet, i rasplet, i hepi end, i tužan kraj, i sjajne likove, i odličnu glumu, i perfektno lucidan scenario, i fenomenalan soundtrack, te i sve ostalo što vam može pasti na pamet, tako da u 62 epizode, osim nekoliko tehničkih greškica (poput recimo Jessejeviih kristalno bijelih zuba), ne možemo pronaći niti jednu jedinu ozbiljniju manu.

Za one koji ne znaju, priča kreće u američkom gradu Albuquerqueu, iz kojeg originalno dolazi glavna glumica Anna Gunn (tačnije, ona je iz Santa Fea, obližnjeg gradića, ali se školovala u Albuquerqueu). Anna glumi Skyler, ženu Walter Whitea (Bryan Cranston), prekvalifikovanog profesora hemije u srednjoj školi, te ovaj bračni par, uz njenu sestru Marie (Betsy Brandt) i zeta policajca po imenu Hank (Dean Norris), žive jedan sasvim običan sirotinjski američki život, gdje se rade po dva posla, zdravstveno osiguranje uglavnom ne pokriva ništa, a životno nezadovoljstvo često dolazi do vrhunca. Cijeli svijet se preokreće kada Walter spoznaje da boluje od raka pluća, te uz svog nekadašnjeg učenika Jessea (Aaron Paul), s kojim će kasnije graditi istovremeno nekoliko različitih vrsta odnosa, odlučuje da počne proizvoditi kristalni met, drogu koju može prodati diljem New Mexica, ali i šire. Naravno, u početku sve to izgleda vrlo traljavo, ali kako vrijeme odmiče, tako Walt spoznaje mračnu stranu sebe, onu koja će ga u potpunosti vratiti u život kao hemičara, profesionalca i nadasve živog čovjeka, dok Jesse, iako po prirodi nije ubica, niti kriminalac, sve više i više odlazi u kriminal, te mu uskoro postaje jasno da povratka nema. I pored nastojanja da izađe iz tog svijeta, Jesse će ostati prisutan do samog kraja, te će preuzeti drugu glavnu ulogu. Njih se dvojica tokom svih epizoda isprepliću u raznim odnosima, kao što su odnosi između profesora i učenika, starijeg i mlađeg prijatelja, šefa i zaposlenika, te čak i oca i sina, jer sve ono negativno što Walt nije mogao podijeliti sa svojim sinom koji pati od atrofije mišića, dijelio je sa Jesseem.

breaking-bad-animated-series-640x503

Iako smo mislili da sve znamo o američkim trilerima, Breaking Bad će nam reći kako ustvari ne znamo ništa, te kako je moguće napraviti nešto potpuno nepredvidljivo, nešto što neće vrijeđati inteligenciju miliona gledalaca širom svijeta, te nešto što će nas tjerati da o tome stalno razmišljamo. Tako nas i ova serija uči da je u svijetu droge, narko – kartela i hemije jednostavno sve moguće, od trovanja ljudi ricinom, preko raznošenja bombama, do ubistava koja će činiti čak i djeca. Baš kada pomislite da tačno znate kako će izgledati naredna scena, Breaking Bad vam ponudi nešto potpuno neočekivano i treće, a i pored toga, scenario ostane toliko idealan da se morate zapitati koji ga je genijalac radio. Ipak, scenarista serije kaže kako su određene stvari rješavali u hodu, pa je tako Jesse trebalo da bude ubijen još na početku druge sezone, a ostao je do kraja, što nam govori da teorija o genijalnosti potpuno pada u vodu, s obzirom da je Jesse jedan od dva vodeća lika.

Kada govorimo o likovima serije, možemo slobodno reći da nema nijednog lika viška, niti ijednog koji je loše osmišljen, pa ćemo se tokom prve sezone diviti spomenutoj porodici, a kasnije hladnokrvnom ubici dječijeg lica Gusu, penzioneru Mikeu koji će obilježiti petu sezonu, pa čak i smotanoj Lidyi koja će naručivati ubistva, ali na kraju umrijeti od ricina stavljenog u steviju.

Kako vrijeme odmiče, tako će Walt doživljavati potpunu transformaciju, pa će od brižnog muža koji se plaši svoje žene, postati nešto sasvim drugo; genijalac koji je uvijek deset koraka ispred protivnika, bilo da je protivnik policija, kartel, Jesse, Skyler ili neko deseti. Cijeli New Mexico će se diviti moćnom Heisenbergu, kako će Walt sebe i prozvati, a njegov ego, koji nije uspio iskoristiti tokom karijere genijalnog hemičara, će ga dovesti u neke od najnevjerovatnijih situacija. Ego je upravo i jedna od dominantnih tema tokom radnje, jer će mnogi poginuti upravo radi svog ega, a kako će se to desiti, možete saznati ako već sada odete na svoj omiljeni torrent sajt, uzmete godišnji odmor i uključite seriju. Zatim ćete doći u klub pacijenata poput onih koji su organizovali sahranu fiktivnim likovima serije u njenom rodnog Albuquerqueu, onim koji su napravili stranicu http://www.savewalterwhite.com, te onim koji su ovo remek – djelo ocijenili sa 9.6 na IMDb-u, čime je serija ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najbolje ocijenjen serijal svih vremena. Cijela manija oko Breaking Bada će se teško stišati još godinama, a dokaz tome su i razne fotografije, dokumentarci, materijali, muzika i sve ostalo što se može na internetu naći. Na kraju ćete pjevati pjesmu “it's the end of Breaking Bad, as we know it… we're not fine”, i nijedan film ili serijal vam poslije Breaking Bada više neće biti dovoljno dobar.

Objavljeno na portalu filmofil.ba

One thought on “Zašto je Breaking Bad najbolja serija svih vremena?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s