Književnost susreta – međunarodna studentska konferencija

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta STAFF organizira 7, 8. i 9. maja prvu međunarodnu studentsku konferenciju Književnost susreta. Konferencija će se održati na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (8. i 9. maja) i hostelu Haris Youth Hostel Central gdje će biti upriličene ceremonije otvaranje konferencije (7. maja u 17.00 h) i zatvaranje (9. maja u 19.00 h). Konferencija okuplja tridesetak mladih naučnika i naučnica iz svijeta književnosti koji će na konferenciji predstaviti svoje radove u tri tematska okvira: Književnost i komunikacija, Književnost i Drugi, Književnost i ideologija.

”Književnost susreta želi široj javnosti predstaviti savremene aspekte tumačenja književnosti kojima je u javnom prostoru dato malo ili nimalo prostora. Drago nam je što će se u Sarajevu tri dana govoriti baš o književnosti. Osim što ćemo uspostaviti regionalnu saradnju i razmijeniti iskustva, znanja i stavove sa studentima i studenticama iz Regiona (Srbija, Hrvatska, Poljska, Austrija, Crna Gora, Makedonija) pokušat ćemo odgovoriti i na neka od važnijih pitanja koja zanimaju i širu publiku a ne samo akademske krugove, a to su: Kakva je današnja čitateljska publika? Ko i šta se čita? Kako da mladi autor/ica gradi svoju publiku? Ko nam je danas sve Drugi u književnosti? O kojim Drugim se najčešće ili najmanje piše? Šta je danas još uvijek na margini književnosti? Kakvi su odnosi književnosti i društva, kakva je to politika književnosti, geografija književnosti.“ – poručuju iz Organizacijskog odbora konferencije.

”Prednost i posebnost ove konferencije jeste što nije usko vezana samo za akademski krug. Naš pristup je dosta širi. Zanimamo se svima onima koji čitaju, pišu, misle, razvijaju kritički stav spram sebe i drugih, promatraju aktuelnu stvarnost. Želimo da mladi ljudi promatraju i vide književnost kao vid njihove borbe i iznošenja glasa i stava o stvarima koja se tiču njihovih života.” – ističe Aida Hasović, jedna od članica Organizacijskog odbora i glasnogovornica Konferencije.

poster_anes_online

Pored izlaganja učesnika i učesnica iz Regiona Konferencija donosi i druženja sa mladim piscima i spisateljicama. Na otvaranju konferencije 7. maja u 17.00 h u bašti hostela Haris nastupit će mladi sarajevski pisac Boris Lalić koji će govoriti o svome iskustvu pisanja, izdavanja i promoviranja napisanih knjiga. Drugog dana konferencije, 8. maja nastupit će spisateljica Elma Porobić koja će osim predstavljanja svoje knjige Tamo gdje se čuje smijeh govoriti i o svome dosadašnjem iskustvu u svijetu književnosti, vlastitom viđenju književnosti i kako se danas još uvijek može djelovati tekstom. Trećeg dana, u subotu 9. maja nastupit će mlada i uspješna pjesnikinja Nadija Rebronja koja će osim općenito o poeziji govoriti i o Drugima u svojoj poeziji.

Na linku ispod možete pogledati cijeli program konferencije.

Dobrodošli!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s