Univerzitet u Travniku u svemirskim prostranstvima

Piše: V. ass. Haris Hasić, MA

Pedeset tri godine nakon što je ljudsko biće prvi put kročilo u svemirska prostranstva, u malom i mirnom mjestašcu zvanom Azapovići, na samoj granici Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, svega petnaest minuta od gradske vreve, u dubokoj sjeni svježeg, jutarnjeg sunca koju je bacalo impozantno zdanje ispred njih, okupila se masa ljudi.

Pitoma lica travničkih akademika

U subotu 12.4.2014. godine Pravni fakultet i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju, članice Univerziteta u Travniku, su svečano otvorile novi elitni obrazovni kompleks na lokaciji Azapovići.

Zgrada je sijala, okupana toplinom ranog proljeća i odišući svježinom i ljepotom kakvu samo nove stvari mogu imati. Svojom siluetom je odisala ozbiljnošću i težinom svoje svrhe – da bude hram učenja, svjetionik na doslovnom i veoma stvarnom brdu koje sija moćnom svjetlosti znanja kroz duboku, tamnu noć ignorancije.

Ispred vrata je bila tanka crvena nit. Sa druge strane je stajao testament veličini, upornosti i ustrajnosti ove ustanove, koja je već sad, nepunu deceniju od osnivanja, najveći privatni Pravni i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju u Bosni i Hercegovini.

 2

A zna se i latinski…

Među preko tri stotine zvanica nalazilo se premijera, sadašnjih i bivših, načelnika, ministara, doajena kulturnog, političkog života, bilo je tu mnogo profesora, asistenata, bivših sudija vrhovnog suda, advokata, naučnika,  ali najviše je bilo studenata željnih da vide novi dom svoje duše. Studenti, bez kojih novi kompleks ne bi bio ni napravljen, oni su bili ti koji su i doveli do stvarne i realne potrebe da se napravi jedan ovakav kompleks, jer su njihovi brojevi prevazišli kapacitete svih prijašnjih raspoloživih objekata i stvorili okruženje koje je omogućilo ovako izdašnu investiciju u infrastrukturu znanja u Bosni i Hercegovini.

Preko pet miliona maraka je uloženo u novi kompleks. Njegova izgradnja predstavlja najveću investiciju u posljednje vrijeme u Srednjobosanskom kantonu i prisustvo kompleksa će veoma realno dovesti do napretka cijele regije i mikroekonomije oko njega. Ipak, sve urađeno do sada predstavlja samo prvi korak u izgradnji najvećeg modernog, elitnog obrazovnog kampusa u Bosni i Hercegovini, sa brojnim drugim objektima i popratnim sadržajem planiranim za izgradnju u skoroj budućnosti.

Nastala je tišina nad morem ozarenih lica. Prisutnima se obratila voditeljica programa, Dejana Rosuljaš, znamenita medijska ličnost i voditeljica brojnih sadržaja na malim ekranima, poznata svim kućanstvima Bosne i Hercegovine.

Dejana, duša draga…

Dva osnivača i suvlasnika Univerziteta u Travniku, doc. dr Ismet Alija, osnivač, vlasnik i generalni menadžer Pravnog fakulteta, te prof. dr Rasim Dacić, osnivač i Rektor Univerziteta u Travniku, zajedno sa bivšim premijerom Srednjobosanskog kantona Salkom Selmanom, zastupnikom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, te načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom, su pristupili atriumu nove zgrade, prišli tankoj crvenoj niti ispred, te makazama, sa ceremonijalnih crvenih jastuka, koje su im dodali Djelza Alija, MA i Lejla Dacić, MA presjekli vrpcu, te tim svečanim činom simbolično otvorili zgadu na veliko oduševljenje prisutnih.

Okupljeni su potom imali priliku da poslušaju svečane govore, uz senzualne zvuke muzike na gitari.

Prvo se prisutnim obratio prof. dr Rasim Dacić koji je u svom govoru zahvalio prisutnim što su podržali ovako plemenitu ideju i što su radom i zalaganjem doprinijeli stvaranju vrijednog objekata.

Doc. dr Ismet Alija je prisutnim, sa karakterističnom snagom volje i nezaustavljivom odlučnošću evocirao rane početke ove ustanove, prepreke ali i nevjerovatne uspjehe koji su iznjedrili ovaj svečani trenutak, te još jednom naglasio kako je sve ovo samo početak.

Bivši premijer Srednjobosanskog kantona Salko Selman je prisutne podsjetio, između ostalog da samo najbolji ostaju, dok je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak iskazao važnost ovako aktivne zajednice i bitnog pokretača napretka za općinu Kiseljak.

Prof. dr Nazif Gljiva sa famElijom

Pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zoran Matošević se posljednji obratio prisutnima,  te istakao kvalitet Univerziteta u Travniku, kojeg Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport konstantno nadgleda, a što kao rezultat, između ostalog ima priznate diplome koje izdaje ova ustanova.

Nakon završetka svečane ceremonije upriličen je obilazak nove zgrade, kao i ostatka kompleksa.

Sama zgrada ima preko 5.500 metara kvadratnih raspoloživog prostora, sa preko šest amfiteatara, u cjelosti opremljenih modernom komunikacionom, informatičkom i obrazovnom tehnologijom, preko dvanaest obrazovnih sala, te veliki broj kabineta, učinonica i drugih propratnih objekata, odjevenih u mramoru i sa vrhunskom, u cjelosti novom opremom. Zgrada je dizajnirana u skladu sa vodećim shvatanjima obrazovnog prostora i okoline koja je optimalna za usvajanje znanja, a pored tehnologije u samo zdanje su uvrštena i brojna originalna umjetnička djela, naručena i posebno izrađena upravo za zgradu pod pokroviteljstvom osnivača i vlasnika.

Između ostalog tu je novi zidni mural rimskog senata, slika pravde od preko dva metra, oba djela različitih akademskih slikara, a u ulaznoj rotundi nalazi se kameni spomenik znanju i mladalačkom duhu, djelo akademskog kipara.

Tuberan party

Izvan zgrade, posjetioci su imali priliku vidjeti tri velika parkinga na kojima mjesta imaju svi studenti koji dođu na predavanje i edifikaciju, kao i okretište gradskog autobusa koje se nalazi manje od pet metara od kompleksa.

Ugodno iznenađenje je bila šetnja uređenom šumom gdje studenti imaju priliku da odmaraju i „napune baterije“, kao i da posjete obližnje jezero. U budućnosti ovdje će biti izgrađeni i dodatni sportski tereni, kao i veliki amfiteatar u prirodi, gdje će studenti moći slušati predavanja pod vedrim nebom kada vrijeme to bude dozvoljavalo.

Po povratku iz ove šetnje, posjetiocima je upriličena i prigodna zakuska.

Događaj su propratili lokalni i internet mediji, a čije izvještaje kao i našu galeriju fotografija možete pogledati na sljedećim linkovima.

Portal klix.ba

Portal DAN.ba

Portal Hronika.ba

Kanal 6 video

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku kao i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku najtoplije pozivaju sve zainteresovane da posjete novi i najmoderniji obrazovni kompleks u Bosni i Hercegovini i uvjere se lično zašto smo najveći privatni fakulteti u Bosni i Hercegovini.  

Članak je prenesen sa službene stranice Univerziteta pfk.edu.ba i na njemu nema intervencija. Određene intervencije su urađene na komentarima fotografija. Nažalost, zbog sramote je članak nemoguće naći na pomenutoj stranici. 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s