Sedam lakih koraka za preživljavanje na Balkanu

Sastavila: Nina Gavranić

1.Svaki dobar Srbin/Bošnjak/Hrvat koji drži do sebe obavezno mora glasati za nacionalne stranke.

Stidimo se nedavnog flertovanja sa posrnulom socijaldemokratijom. Stara dobra logika je ponovo tu, „ako me neko krade, neka krade moj“. Ali pošto je put ka EU jedini pravi put, obavezno ćemo se zgražavati nad pobjedom nacionalnih stranaka.

Bitno je svakom prilikom podvući pripadnost religiji koje se ne pridržavaš, i daleko od toga da je shvataš. Religija i nacija na Balkanu su kao groteskne sijamske blizanke koje su trebali razdvojiti pri rođenju. Ali sada su već toliko srasle, da bi pri razdvajanju jedna umrla/preminula/preselila.3

Niste vjernici, a još uvijek živite u ubjeđenju da ste Srbi? Iako vam je patrijarh više puta podvukao da niste. U tom slučaju, vaše nade je potopio Nikolić izjavom kako smatra da se genocid nije desio, jer je Srbin. Dakle, niste kršteni, i smatrate da se genocid desio? Mrš u „ostale“!

A vi, Bošnjaci, zar sjedite na ušima? U petak na džumi, prije izbora, rečeno vam je da pravi musliman glasa za SDA. I tačka. Ženama su valjda muškarci prenijeli poruku. Kad već imaju pravo glasa. Ako ste „krivi“ muslimani, i vi mrš u „ostale“.

Da ne zanemarim još jedan konstitutivni narod, Hrvate. Izvinjavam se što su prozvani treći, tako mi je došla inspiracija. Ništa lično. No hard feelings. Jedan njihov zvaničnik je sa zadovoljstvom konstatovao da su HA-DE-ZE-OVI ostali jedine relevantne stranke Hrvata u Bosni. Brainwash uspio, konkurencija pobijeđena. Sladak li je život bez opozicije.

211

2. Životinje služe za jelo i samo za jelo. Nisi se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi jeo biljke.

Ignorišući činjenicu da je meso pri samom dnu skale nutritivne vrijednosti ishrane, kao i način     uzgoja stoke na masovnim farmama, jedite meso u neograničenim količinama i u svakoj prilici.

Najbolje svaki dan.

Sigurno ste čuli bar jednom u porodici „Ja ručak bez mesa ne priznajem“. Ponavljajte to do iznemoglosti. Ako sretnete vegeterijanca, ne pokazujte poštovanje prema ličnom izboru. Recite mu da nije normalan.

3. Zakon glasnijeg i bezobraznijeg.

Na Balkanu, u raspravi pobjeđuje najglasniji. Nadvikati protivnika je uvijek jednostavnije od traženja argumenata, ili ne daj bože, slušanja tuđih. Tuđe mišljenje je neprihvatljivo.

4. Ubij, ubij, ubij pedera!

1

Homoseksualce tuku. I ne samo njih. I njihove prijatelje. I one koji ih podržavaju. Pogotovo intelektualce. Ponavljaj kao papagaj da je to bolest. Ako imaš „nečiste“ misli, udaraj glavom od zid i potajno piši emo blog. Ako nemaš „nečiste“ misli, svejedno ih pljuj. Stav je da je to smeće koje nam je zapad donio. I drži se toga, ne odstupaj ni milimetra. U protivnom, imaćeš problema.

5. Ni slučajno ne hraniti kerove i mačketine

Uz duboki prezir prema onima koji to rade, gledaj ih ružno, kao da su ludi. Pričaj im iza leđa da nisu normalni, čak i ako se družiš s njima. Imaš dobar argument, stoji sigurno u 100% slučajeva: ako hoće da učini dobro djelo, neka usvoji dijete. Nemaju šta na ovo reći. Jer na ovo se i nema šta reći, eventualno se upucati u koljeno od muke. Ako komšijin pas laje, žalite se. Čuj pas laje? Treba da pjeva.

6. Budite prosječni

I ni po čemu se ne izdvajajte iz mase. Natprosječnost na Balkanu je strogo kažnjiva, dok je prosječnost glorificirana. Ne opraštajte uspjeh, to je nešto grozno, pogotovo ako je uspio neko koga lično poznajete. Čovjek može biti atomski fizičar, ali recite „'Ta će levat, ja mu lupo čvoke u osnovnoj“. Ako je ženska osoba u pitanju, „'Ta će, kurava. Nije sama završila doktorat, dok nekome nije dala“.

Oscar Wilde je rekao „You can never be overdressed or overeducated“. Nije istina. Možeš. Pazi da se oblačiš kao svi ostali. Višak obrazovanja također nije poželjna kompetencija na balkanskom tržištu rada. Pogotovo sada, kada su veliki šefovi postali ljudi koji imaju završena tri razreda srednje. I do juče su mislili da je „master“ sredstvo za čišćenje kupatila.

7. Šta je gore biti? Glup ili nezainteresovan? Ne znam i ne zanima me.

Posljednja, ali ne i najmanje važna je neinformisanost. Ono što ne znaš, to te se i ne tiče. Koga briga šta je taj dosadni kredit MMF-a? Zbog njega su Grci, Španci, Portugalci i mnogi drugi izašli da protestvuju. Slijepo vjerovati masovnim medijima je preporučljivo, jer oni serviraju baš ono što vladajućoj eliti odgovara da znate. Čemu se zamarati i tražiti druge izvore informacija?

Međutim, nije sve tako crno. Do 2112. godine, nacionalne stranke će potpuno nestati. I gej parada će se održati. Za 100 godina, oživjeće individualizam, a imaćemo i podzemnu željeznicu. Radujem se toj godini.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s