Američka filmska propaganda

Piše: Sead Vegara

1Politika i film ne bi trebali ići zajedno. Propaganda je moćna stvar. I u rukama pogrešnih ljudi može poprimiti neke sasvim druge oblike audio-vizuelnog medija kakav je film. Propaganda u američkim filmovima uvijek korespondira sa trenutnom američkom politikom.

Što se tiče same propagande postoje dva značajna momenta, a to su sinteza vizuelnog i akustičnog doživljaja propagandne poruke. Osnovna audio-vizuelna sredstva u propagandi su film i televizija. Primjena filma u propagandi počinje dvadesetih, a televizije pedesetih godina XX stoljeća. Prednosti televizije i filma koristi prvenstveno onaj koji organizuje propagandu, onaj koji se nalazi iza filmske i tv kamere. Iza tih pomagala uvijek stoji jasna namjera kojoj je cilj da se na odgovarajući, unaprijed određen način, formiraju ili modeliraju osjećanja, stavovi i ponašanja. Primjera kroz historiju, kako filmsku tako i stvarnu, ima puno. Osvrnut ćemo se samo na bližu prošlost vezanu za propagandu u američkoj filmskoj industriji.

2

Spašavanje svijeta

Međunarodna ekspedicija slijeće na Mars, i po slijetanju podiže američku zastavu. To dokazuje egocentričnost i pokazuje da je Amerika bitnija od cijelog svijeta. Svi ostali se trebaju radovati američkim dostignućima, iako su ona u stvari postignuta međunarodnom saradnjom i dio su međunarodnih napora. Generalno, Americi se mora vjerovati jer u slučaju bilo kakve prijetnje sa zemlje ili iz svemira, nije bitno odakle, oni su ti koji će spasiti svijet. Čitav svijet predstavlja malo bespomoćno jagnje koje samo čeka na klanje u nadi da će ga neko spasiti. I na sreću, Amerika je uvijek tu da ispuni tu ulogu. Amerika je jedan veliki svjetski zaštitnik i njene se odluke ne smiju dovoditi u pitanje upravo zbog toga.

Filmovi: Dan nezavisnosti, Armaggedon, Crveni planet.

Sindrom “negativaca momenta”

Stotine i stotine filmova je rađeno po istom šablonu u kojima su jedina razlika negativci –njihova boja kože i naglasak, direktno povezani sa tim ko se u datom trenutku – momentu, smatra američkim neprijateljem br. 1. Stav koji se pokušava nametnuti time jeste da je američki neprijatelj br. 1, automatski i svjetski. S obzirom, i nažalost, da je hollywoodska produkcija trenutno najrazgranatija i najzastupljenija u svjetskim kinima, na taj način se veoma jednostavno ljudima širom svijeta usađuje slika američkog heroja koji hrabro rješava – brani svijet od napasti koje prijete da sruše njihov način života. Američki način života.

Filmovi: Rambo II, III, Istinite laži.3

Dokaz kako je to namjenska propaganda, a ne slučajna nus pojava jeste i turski film Dolina vukova, napravljen po receptu svih tih filmova gdje je razvoj radnje jednak, s tim da su negativci Amerikanci. Film je dobio zahtjeve za zabranu prikazivanja od strane samih Amerikanaca.

Američki način života

Forsiranje demokratije samo u onakvom obliku kakva je u Americi. Čim demokratija nije identična njihovoj, ona automatski nije demokratija. Prilagođavanje američkom načinu života i odbacivanje sopstvene kulture čime se osjećaju sretnijim i više vrijednim, prikazuju američki način života kao najbolji. Ako se ne prilagodiš tom načinu života nećeš biti sretan. Moraš razmišljati na amerečki način.

Filmovi: Pad crnog jastreba, Patriot, Pearl Harbor.

Kupuj, kupuj i bićeš sretan

Potrošačka kultura u kojoj ćeš biti sretan ako stalno kupuješ. Najsretniji likovi su oni koji imaju najviše stvari – potrebnih i bespotrebnih. Jasno je izražena direktna korelacija između količine onoga što posjeduješ i stepena tvog zadovoljstva i sreće. Da bi dobili više finansija, veći budžet, filmovi će indirektno i direktno reklamirati određene proizvode čime će potvrđivati tezu – trošenje je dobro.

Devedeset posto američke filmske produkcije.

Šovinistički aspekt

Filmovi su tu da potkrijepe već dugo usađene stereotipe da je ženama mjesto u kuhinji i da rađaju djecu, a da su muškarci ti koji će spasiti svijet. U rijetkim slučajevima kada su žene nosioci radnje koja izlazi iz granica drama i komedija, osnovni element na koji se obraća pažnja je njihov seksipil. Dakle, činjenica da će oni uz pomoć toga, koristeći svoje grudi kao smrtonosno oružje, a ne mozak kao njihovi muški pandani, riješiti nastali problem.

Filmovi: Barb Wire, Elektra, Catwoman.

In God We Trust

Teže je naći ateistu u filmu nego pozitivni lik muslimana. Vjera u Boga će riješiti sve probleme. Za razliku od sekularne Evrope, Amerika se sve više okreće vjeri u svim aspektima života, pa i njihovi filmovi konstantno i sve više nameću ideju da je samo život posvećen vjeri – Bogu, vrijedan življenja. Što nije ništa loše, ali se prvenstveno radi o forsiranju kršćanstva. “Amerika je kršćanska zemlja.“, George W. Bush

Vjera je lična stvar.

Filmovi: božićni filmovi, Misteriozni znakovi, Pasija.

Lejla Panjeta je lijepo zapisala: ”Američki film je jednostavan i univerzalan, i američka filmska industrija je razumljiva svugdje u svijetu. Baš kao i latinoameričke telenovele.”

6

1 thoughts on “Američka filmska propaganda

Komentariši